Obligația operatorului economic responsabil

Principiul european „Poluatorul plătește”, transpus în legislația națională indică faptul că toți actorii economici care pun pe piața națională ambalaje sau anumite produse (anvelope, electrice, electronice, electrocasnice, baterii, uleiuri) sunt obligați să asigure reciclarea acestora într-un anumit procent, reglementat pentru fiecare produs în parte.

Acest principiu, aplicat în toate tările Uniunii Europene, are ca scop finanțarea activităților de colectare și reciclare, în detrimentul abandonării, depozitării sau incinerării deșeurilor. În Romania, obligația privind reciclarea se poate îndeplini în trei moduri: prin plata unei taxe către Administratia Fondului de Mediu, prin transfer de responsabilitate, precum și prin valorificare individuală.

Valorificarea individuală – oportunități și avantaje

  Dincolo de faptul că este cea mai ieftină soluție, valorificarea individuală duce la parteneriate stabile între comercianți / importatori și procesatorii de materii prime secundare. Atitudinea responsabilă a tuturor actorilor din piața de deșeuri oferă un exemplu bun anagajaților și societății, cu impact pozitiv în comunitate. Protecția mediului înconjurător este o dimensiune apreciată atât de autorități, cât și de clienți.

Cum facem valorificare individuală? Aflați primele informații aici, apoi contactați-ne pentru soluții adaptate nevoilor companiei dvs.!