Intrebări frecvente

Reciclarea este definită în Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor astfel: “orice operaţiune de valorificare prin care deşeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanţe pentru a-şi îndeplini funcţia iniţială ori pentru alte scopuri. Aceasta include retratarea materialelor organice, dar nu include valorificarea energetică şi conversia în vederea folosirii materialelor drept combustibil sau pentru operaţiunile de umplere”

Responsabilul cu managementul deșeurilor este persoana care, prin atribuțiile de serviciu, determină cantitățile care trebuie declarate si reciclate, în baza legislației în vigoare.

Când se referă la “trasabilitatea deșeurilor”, specialiștii din domeniu au în vedere un ansamblu de documente care urmărește materialul de la stadiul de deșeu generat până la transformarea în non-deșeu, respectiv eliminarea acestuia.

Reciclarea este o forma de valorificare a deșeurilor. Altfel, deșeurile mai pot fi valorificate prin incinerare si prin compostare.

Exista trei variante:

  1. plata directă la Administrația Fondului de Mediu;
  2. Transferul de responsabilitate;
  3. Valorificarea individuală

Valorificarea individuală se face prin toate metodele prevazute de lege, doar pentru deșeurile generate din activitatea proprie, cu dovedirea trasabilității.

Discutați întotdeauna cu specialiști! Legislatia mediului este complicată și schimbătoare. Vă puteți adresa in scris specialiștilor nostri prin formularul de contact.

Pentru transportul, comercializarea și depozitarea deșeurilor provenite de la terți sunt necesare autorizații emise de autoritățile de mediu.

Prelucrând deșeul astfel încât să se transforme deșeul în materie primă. Atenție! Dacă produsele rezultate nu sunt folosite ca materie primă, transformarea nu este considerată reciclare.

De exemplu se pot închiria concasoare de sticlă pentru spatii mici, de regula HORECA. Dacă cioburile rezultate nu sunt folosite de un producător/procesator de sticlă în procesul lui de producție, mărunțirea sticlei nu este considerată reciclare.

Sunt multe motive, cele mai importante ar fi:

  1. Deșeurile sunt contaminate/amestecate/nepregătite. Colectorii preferă să ia deșeuri curate, sortate și stivuite astfel încât să fie cât mai usor de manipulat. Sortarea și logistica sunt costisitoare.
  2. Cantitățile sunt mici și nu justifică cheltuielile de transport.
  3. Prețul deșeurilor. Unii generatori vor să își reducă costurile fără să țină seama de cele de mai sus.
Colectarea deșeurilor

Colectarea deșeurilor este primul pas în ciclul de viață al acestora. Deșeurile sunt colectate de două tipuri de operatori economici: „colectorul” și „salubristul”. Colectorul este acel agent economic autorizat pentru colectare, depozitatea temporară și comercializarea deșeurilor obținute in baza unor contracte comerciale sau prin achiziție directa de la populație.

Cel mai adesea colectorii sunt reprezentați de centrele de colectare pe care le găsim în fiecare oraș. Salubristul este in mod exclusiv titularul unui contract de salubritate cu autoritați locale. Acesta chiar daca are contracte și poate prelua deșeuri de la persoane fizice și instituții, specificul său de activitate este putin diferit. Ponderea principală în activitatea salubristului este deșeul municipal, asupra căruia devine proprietar în virtutea legii.

Sortarea deșeurilor

Sortarea deșeurilor este prima etapa în procesul de purificare al acestora in vederea prelucrării industriale. Pentru a prelucra deșeurile, trebuiesc asigurate cateva condiții, iar omogenitatea materialului permite folosirea de tehnici unitare și prelucrarea eficienta.

Sortarea se face mecanizat sau manual, astfel incat este un proces costisitor. Este important ca deșeurile să fie cât mai puțin contaminate pentru a obține o materie prima de calitate cât mai bună. Din păcate, randamentul unei linii de sortare folosită de firmele de salubritate, unde se prelucrează deșeurile amestecate, este undeva între 4-6%. Astfel încât este de înțeles avantajul de a ridica deșeurile colectate selectiv. Sortarea deșeurilor făcută la generator este cel mai important aspect al colectării, facorul determinant pentru o relație de durata și recicproc avantajoasă dintre generator și colector.

In comparație cu sortarea deșeului amestecat, sortarea deseurilor colectate selectiv creste puritatea materialului la peste 80%.

Procesarea deșeurilor

Procesarea deșeurilor se face prin mai multe operatiuni – spalare, compactare, tocare, topire – manual sau cu utilaje specifice fiecărui tip de material.

.

Scopul procesării este acela de a transforma marfa în non-deșeu, adică într-un produs care nu mai are caracteristicile deșeurilor așa cum sunt definite ele prin lege. Procesarea  este întotdeauna o etapă intermediară, care înnobilează materialul suspus transformării, pregătind-ul pentru reintroducerea în circuitul economic.

Reciclarea deșeurilor

Este etapa finală, prin care,în final, non-deșeurile sunt transformate în materii prime pentru industrie.

Iata câteva exemple, pentru a întelege mai bine diferențele:

  1.  pentru industria producătoare de obiecte din plastic materia prima sunt granulele din plastic. Acestea se obtin din procesarea tocaturilor din diverse categorii de plastic.
  2. industria producatoare de scule și unelte foloseste ca materie prima tabla si lingourile din diverse metale. Acestea se produc prin topirea metalului vechi, adus de colectori in baloti.
  3. producerea hârtiei și a cartonului reciclat se face din pulpă de hartie produsa din procesarea balotilor de hârtie.
  4. PAL-ul pentru mobila se produce din tocătura de lemn și rumegus rezultat din procesarea deșeurilor de lemn.